Flyer

flyerFlyer is in 1995 gestart met het ontwerp en de productie van de elektrische Flyer fietsen. Van het begin af aan heeft het team van specialisten maar één ambitie gehad: de beste elektrische fietsen ontwikkelen en produceren die op de markt te krijgen zijn. De focus van de onderneming is gericht om modellenreeksen voor specifiek gebruik en voor iedere doelgroep te ontwikkelen. Ofwel: de wensen van klanten staan centraal en zijn uiteindelijk bepalend voor de tastbare eindproducten. Flyer elektrische fietsen volgt de ontwikkelingen in de markt nauwgezet. Eén van die ontwikkelingen is dat de elektrische fiets steeds vaker gebruikt wordt voor woon-werkverkeer als alternatief voor de auto. Flyer speelt daarop in met een uitgebreid productgamma en variatie in maatvoering en uitrustingsniveau, zodat er altijd een Flyer elektrische fiets is die ruimschoots voldoet aan uw wensen. Het assortiment van Flyer bestaat uit elektrische stadsfietsen, tourfietsen, sportieve fietsen, compacte fietsen, vouwfietsen en tandems.

E-bike als specialisme
De Flyer e-bikes worden gemaakt in Zwitserland in een nieuwe fabriek in Huttwil in de omgeving van Bern. Flyer heeft zich helemaal toegelegd op de fabricage van elektrische fietsen; het is dus geen bijzaak maar hoofdzaak. De zware omstandigheden in Zwitserland maken dat Flyer de allerhoogste eisen aan haar producten stelt. Logisch dat in diverse e-bikes testen de Flyer als beste naar voren is gekomen.

Alle Flyer elektrische fietsen onderscheiden zich door de unieke combinatie van laag gewicht, toepassing van de Panasonic Premium 250 W motor met progressieve ondersteuning, de 12 Ah Lithium Ion accu en het gebruik van hoogwaardige en duurzame onderdelen. De accu’s zijn afneembaar en overal op te laden. De ondersteuning van de Panasonic Premium motor is progressief. Dat houdt in dat naarmate de druk op de pedalen groter wordt, de motor harder gaat werken. En dat merkt u onmiddellijk. Flyer heeft ook snellere versies in het programma die ondersteuning geven tot circa 35 km per uur. Deze versies zijn nu al in Duitsland en Zwitserland toegelaten. Kenmerkend voor Flyer fietsen is dat de centraal geplaatste motor zijn kracht afgeeft aan de meest natuurlijke plaats; namelijk de trapas. De accu is ook dicht bij de motor in het midden van de fiets gemonteerd. Dat geeft een laag zwaartepunt en mede daardoor een stabiele en evenwichtige rijeigenschap. Bovendien zijn er geen lange en storinggevoelige kabels nodig van voor naar achter de fiets. In tegenstelling tot vele andere elektrische fietsen die de motor in het voor- of achterwiel hebben. Vandaar dat we zeggen: een Flyer is dé norm in E-bikes.

Over accu’s
Er zijn vele accu’s in de markt. We vergelijken de meest gebruikte. De Lood-Gel-Accu is een gedateerde techniek. Door het gewicht van de accu wordt deze niet meer toegepast in moderne elektrische fietsen.

  • De Nickel-Cadmium-Accu (NiCd)
    Deze accu wordt door veel fabrikanten van elektrische fietsen toegepast. Deze accu’s hebben een geheugen. Dat betekent dat de accu volledig leeg gereden moet worden voordat deze weer geladen wordt. Wanneer de accu slechts gedeeltelijk leeg gereden wordt en daarna weer wordt opgeladen dan verliest de accu zijn capaciteit.
  • Nikkel-Metaal-Hydride (NiMh) accu
    De verbeterde versie van de Cadmium accu’s. Deze accu’s hebben een grotere capaciteit en geen last van het geheugeneffect. De accu kan bijgeladen worden. De accu is wel gevoelig voor hogere temperaturen. Ook verliest de accu stroom door zelfontlading en ze zijn relatief zwaar.
  • Lithium Ion Accu
    De modernste accutechniek voor elektrische fietsen. Het lage gewicht en de grote capaciteit staan garant voor een grote actieradius. De accu kan altijd bijgeladen worden en heeft geen geheugen effect. Het laden gaat ook zeer snel. Binnen enkele uren is de accu weer geheel gevuld. De accu is ook diep ontlaadbaar. Dat wil zeggen dat de opgegeven capaciteit in Ampère-uren (Ah) ook geheel benut kan worden.

Moderne technologie
Voor het aansturen van de elektrische aandrijving zijn verschillende technieken mogelijk. Flyer gebruikt het meest geavanceerde DMS systeem. DMS staat voor draaimomentsensor en is een systeem dat niet alleen de druk op de pedalen meet, maar ook het aantal trapomwentelingen per minuut. Het grote voordeel hiervan is dat het systeem altijd direct inschakelt door de kracht te meten die op de pedalen wordt uitgeoefend. Naarmate de druk op de pedalen groter wordt gaat de nieuwste Panasonic Premium motor van 250 Watt steeds harder werken. Dat noemen we progressieve ondersteuning. Na circa 70 trapomwentelingen per minuut neemt de ondersteuning af. Bij de sport en HS modellen is dat bij circa 85 omwentelingen. Alle Flyers zijn uitgerust met een Lithium Ion accu. De accu is afneembaar en overal op te laden. Door zijn lage gewicht (ongeveer 2 kg) en de hoge actieradius zorgt deze accu voor een ware doorbraak op het gebied van de elektrische fietsen.

Aandrijvingstechniek
Er zijn verschillende aandrijvingtechnieken. Er zijn elektrische fietsen met de motor in het voor- of achterwiel of -zoals bij Flyer- met de aandrijving direct op de trapas. De verschillende systemen hebben voor- en nadelen. We zetten deze op een rij. De motor in het voorwiel heeft als voordeel dat deze ook achteraf gemonteerd kan worden en standaard fietscomponenten zijn mogelijk. Er kleven ook nadelen aan dit systeem; de voorwielmotor trekt de fiets vooruit. Dat beïnvloedt het stuurgedrag en geeft wat nerveuze rijeigenschappen. Oppassen bij een glad wegdek is geboden.

Veel elektrische fietsen worden uitgerust met de motor in het achterwiel. Het is beperkt mogelijk om een motor achteraf te monteren in het achterwiel. Echter zijn standaard versnellingsystemen niet of zeer beperkt te monteren. Na reparatie van een lekke band van het achterwiel is bij meerdere merken een computerprogramma noodzakelijk om de mate van ondersteuning goed af te stellen. Voor beide systemen geldt dat het uitnemen van een voor- respectievelijk achterwiel een bewerkelijke handeling is. Ook is relatief lange bekabeling van voor naar achter de fiets en vice versa noodzakelijk. Wanneer de accu ook nog op of onder de achterdrager is bevestigd is het zwaartepunt van de fiets geheel aan de achterzijde. En dat beïnvloedt het stuurgedrag.

Bij alle Flyer elektrische fietsen is de aandrijving op de trapas. Een dergelijk systeem is niet achteraf te monteren en de framekosten zijn wat hoger omdat deze speciaal gebouwd moeten worden. De motor en de accu van onze elektrische fietsen zijn dicht bij de trapas gemonteerd. De ondersteuning wordt afgegeven op de trapas. De kracht van de berijder en de motor komen tegelijkertijd op deze trapas en dat geeft een heel natuurlijke ondersteuning.

Er zijn geen lange kabels of stekkers noodzakelijk en de kans op storing is daardoor lager. Bovendien geeft de plaatsing van de motor en de accu een laag zwaartepunt in het midden van de fiets. De fiets is daardoor zeer stabiel en heeft bijzonder prettige rijeigenschappen.

Capaciteit van de accu
Een accu is een verbruiksartikel. Per jaar slijt de accu met zo’n 10% tot 15%. Ook als de accu niet gebruikt wordt. Als u twijfelt over de capaciteit van uw accu, dan kunt u hem altijd laten testen. Waarschijnlijk heeft uw dealer een testapparaat waarmee de capaciteit van uw accu gemeten kan worden.

Flyer gaat voor kwaliteit: 5 jaar garantie op alle e-bikes!
De fietsen van Flyer zijn zeer betrouwbaar en onderscheiden zich in rijeigenschappen en duurzaamheid. Een extra reden voor het standaard bieden van maar liefst 5 jaar garantie op elke Flyer! Deze unieke garantie vergoedt niet alleen de onderdelen maar ook de garantiereparatiekosten bij de officiële Flyer dealer. En de garantie is ook geldig voor een eventuele volgende eigenaar van de fiets (alleen geldig voor fietsen geproduceerd na okt 2010). Uniek in e-bikeland!